طراحی رستوران و ایده های دکوراسیون آن
با توسعه زندگی شهری، رستورانها جایگاه ویژه ای در زندگی پیدا کرده اند. رستورانها دیگر تنها محلی برای غذا خوردن به حساب نمیآیند و افراد معمولا زمان زیادی را در آنها سپری میکنند. حتی جشنها و مراسم نیز در آنجا یا به عبارتی در تالار رستوران انجام میشود. با تمام این توضیحات، اهمیت طراحی رستوران و تالار رستوران، توسط افراد متخصص، دو صد چندان میشود.
طراحی تالار رستوران
تالار رستوران یا به عبارتی تالار و رستوران که به آن تالار پذیرایی نیز گفته میشود، جایی است که در آن مراسمیچون ختم و جشنهای کوچک خانوادگی برگزار میشود. همچنین به صورت محدود جشن عقد یا عروسیهای بدون زرق و برق (در حد برگزاری یک شام یا ناهار) را میتوان در آن برگزار کرد.
طراحی تالار رستوران با طراحی تالار عروسی یا طراحی باغ تالار عروسی، دارای تفاوتهایی است چون مراسمیکه در یک تالار رستوران برگزار میشود، همراه با برخی از محدودیتهاست. به طور کلی، در طراحی و اجرای تالار رستوران باید به برخی موارد توجه داشت. برای مثال، در طراحی باید ارتفاع سقف را به گونه ای در نظر گرفت که به دلیل ازدحام جمعیت، هوای محیط نامطبوع نشود. در واقع هر چه ارتفاع سقف بیشتر باشد، گردش هوا و تهویه راحت تر صورت میگیرد.
البته در طراحی باید به بحث تهویه مناسب نیز توجه کافی داشت. یکی دیگر از مواردی که باید مد نظر قرار داد، فضای کافی برای تالار رستوران است و اگر فضای اختصاصی برای برگزاری مراسم بتوان در نظر گرفت، در رفاه حال مشتریان معمول و همیشگی رستوران، میتواند تاثیر مثبت داشته باشد. در نظر گرفتن دو ورودی مجزا در طراحی و اجرای تالار رستوران، برای رسیدن به این امر نقش دارد.
دیوارهای تالار رستوران به دلیل ضوابط بهداشتی باید سنگ شوند در نتیجه در زمان طراحی باید این مسئله را نیز مد نظر داشت. معمولا ارتفاع سنگ از کف ۱۲۰ سانتی متر در نظر گرفته میشود. طراحی یک آشپزخانه صنعتی در تالار رستوران، مثل تالار عروسی، حائز اهمیت است. تامین پارکینگ به اندازه کافی، از ضوابط طراحی تالار رستوران به حساب میآید. رعایت قوانین آتش نشانی و ایمنی در طراحی و اجرای تالار رستوران ضروری است و هرگونه تخلف در این زمینه میتواند دردسرساز شود. بنابراین معماران باید پیش از طراحی، آخرین ضوابط شهرداری را مطالعه کنند.
تالار رستورانها بر خلاف باغ تالار عروسی، معمولا به رختکن نیازی ندارند چون فضای عمومیتری دارند. در برخی از تالار رستورانها که جشنها و مراسم ساده قرار است در آنها برگزار شود، با توجه به مساحت میتوان یک جایگاه نیز طراحی کرد که در اصطلاح صاحب مجلس در این جایگاه بنشیند درست مانند تالارهای عروسی که جایگاهی برای عروس و داماد طراحی میشود. البته انجام چنین کاری در تالار رستوران که فضای اختصاصی دارند منطقی به نظر میرسد. تالار رستورانها غالبا فاقد پیست رقص هستند در نتیجه فضای بیشتری برای دکوراسیون داخلی وجود خواهد داشت. طراحی نما برای تالار رستوران بر اساس ضوابط باید در نظر گرفته شود چون بسیاری از تالار رستورانها در سطح شهر واقع شده اند. برای اینکه فضای تالار رستوران جذاب تر شود، میتوان بخشی از فضای آن را در صورت امکان در بام طراحی کرد و از مزایای روف گاردن نیز بهره مند شد.
طراحی رستوران به کدام سبک؟
پیش از اینکه طراحی رستوران یا تالار رستوران انجام شود، باید سبک مورد نظر را مشخص کرد. سبک طراحی باید متناسب با غذایی باشد که قرار است در آن سرو شود. برای مثال طراحی یک سفره خانه سنتی به صورت مدرن برای مراجعه کنندگان آن، ممکن است چندان خوشایند نباشد.
بسیاری از رستورانهایی که غذای فست فوود ارائه میدهند، به صورت مدرن طراحی میشوند. معماران باید توجه داشته باشند که طراحی چه به صورت مدرن انجام شود چه به صورت سنتی، باید حتما از خلاقیت خود بهره ببرند.
طراحی داخلی رستوران
طراحی نما، طراحی داخلی و طراحی فضای سبز رستوران جزو کارهای تخصصی محسوب میشوند که هر گونه خطا در آن فارغ از طعم و کیفیت غذا، میتواند در جذب مشتری اختلال ایجاد کند. داشتن یک تابلوی مناسب و جانمایی اصولی آن روی نمای ساختمان بیش از هر چیزی حائز اهمیت است. این تابلو باید به گونه ای قرار بگیرد که در روز و شب، به خوبی قابل رویت باشد از همین روی نورپردازی تابلوی رستوران و نورپردازی داخلی آن باید به دقت صورت بگیرد. انتخاب رنگها در طراحی محوطه، طراحی نمای رستوران و طراحی داخلی باید با دقت صورت بگیرد. رنگهای داخل رستوران غالبا باید از رنگهای گرم انتخاب شوند که بتوانند در افزایش اشتها نقش داشته باشند.
فضای یک رستوران هر چقدر خاص تر باشد و بتواند کنجکاوی طراح را برانگیزد، نشان دهنده عملکرد موفقیت آمیز طراح است. اما نباید این مسئله را از یاد برد که رستوران در عین زیبا بودن باید بتواند منجر به احساس خوشایند و آرامش در فرد شود. اگر این امر در طراحی مورد توجه قرار بگیرد، میتوان انتظار داشت که افراد بارها و بارها به آن رستوران مراجعه کنند.
طراحی رستوران سنتی
روز به روز بر تعداد رستورانهای مدرن اضافه میشود و رستورانهای سنتی کمتر به چشم میآیند. شاید یکی از دلایلی که این امر دارد، پیچیدگی کمتر طراحی رستوران مدرن است. طراحی رستوران سنتی، نیاز به دانش معماری دارد و مهندسی که این سبک را بر میگزیند، باید تسلط کافی به آن داشته باشد. در طراحی رستوران سنتی، معمولا آجر حرف اول را میزند. علاوه بر این، اختصاص حوض در محوطه و انتخاب گیاهانی که با معماری سنتی ایرانی همخوانی دارند، ضروری به نظر میرسد.
طراحی رستوران مراکشی
طراحی رستوران مراکشی، میتواند یک انتخاب خوب برای آن دسته از افرادی باشد که به دنبال سبکی خاص و متفاوت برای رستوران میگردند. برای طراحی رستوران مراکشی، مهندس معمار باید از رنگهای شاد و گرم کمک بگیرد. استفاده از کاشیهای پر نقش و نگار برای کف و دیوارها در طراحی رستوران مراکشی به وفور دیده میشود. نورپردازی و مبلمانی که در طراحی داخلی این رستوران مد نظر قرار میگیرد، کاملا متناسب با سبک معماری مراکشی است و حالت سنتی دارد.
طراحی رستوران مدرن
در طراحی رستوران مدرن، پیچیدگیهایی که در طراحی رستوران سنتی است، وجود ندارد. مهندس معمار با رعایت اصول این سبک از معماری، میتواند خلاقیت بیشتری را بروز بدهد. طراحی رستوران مدرن، هم برای فضاهای بزرگ کاربرد دارد و هم برای فضاهای کوچک که البته انتخاب طراحی رستوران به سبک مدرن، برای فضاهای کوچک بسیار ایده آل است. طراحان در این نوع از سبک طراحی، نباید از نمای رستوران و فضای سبز غافل شوند و با توجه به استانداردهای سبک معماری مدرن، باید اقدام به طراحی این قسمتها کنند.
ضوابط مهم طراحی رستوران؟
آشپزخانه، قلب یک رستوران به حساب میآید و طراحی آن باید به دقت انجام شود تا مشکلی برای ارائه خدمات به وجود نیاید. همسطح بودن آشپزخانه و ارتباط راحت آن با سالن اصلی، مسئله بسیار مهمیبه حساب میآید. به طور کلی، محل آماده سازی غذا و انبارها و سردخانه باید به راحتی قابل دسترس باشند. آشپزخانه یک رستوران به ویژه رستوران بزرگ باید به گونه ای طراحی شود که در آن محل پخت و پز، محل شست و شو، آماده سازی غذا و… وجود داشته باشد.
علاوه بر این، در نظر گرفتن محلی برای استراحت کارکنان ضروری به نظر میرسد. جانمایی سرویس بهداشتی مجزا برای کارکنان و مشتریان (سرویس مجزا برای آقایان و بانوان)، دارای اهمیت است و مهندس معمار در طراحی نباید از آن غافل بماند. همچنین در نظر گرفتن یک روشویی مستقل از سرویس بهداشتی نیز اهمیت زیادی دارد این روشویی معمولا در نزدیک ورودی رستورانهای کوچک که فضای کمتری دارند، قرار میگیرد تا مشتریان بتوانند از آن استفاده کنند. سرمایش و گرمایش یک رستوران باید به گونه ای طراحی شود که بتواند دمای مناسب را در فصول مختلف سال تامین کند.
مسلما یک رستوران با دمای نامطلوب نمیتواند باعث جذب مشتری شود. نحوه قرارگیری صندلیها و ابعاد آنها در دکوراسیون داخلی رستوران بسیار حائز اهمیت است و برای کودکان باید حتما صندلیهای مخصوص که غالبا بلند هستند در نظر گرفت. علاوه بر این، فضای کافی برای غذا خوردن راحت باید حتما وجود داشته باشد و بین تعداد صندلیها و میز، تناسب در نظر گرفته شود. معمولا برای هر نفر میتوان مساحتی در حدود 40 در 60 سانتی متر مد نظر قرار داد. چنانچه 20 سانتی متر نیز برای ظروف اضافه در نظر گرفته شود، فرد احساس راحتی کامل خواهد داشت. یکی دیگر از موارد مهمیکه نباید آن را از قلم انداخت، قابلیت شست و شوی پرده، کرکره و لوور دراپه است. در نظر گرفتن سیستم صوتی در طراحی داخلی برای پخش موسیقی ملایم در رستورانهای مجلل و کافی شاپ اهمیت زیادی دارد.
روف گاردن در رستوران
امروزه با توجه به اینکه فضاها بسیار محدود شده اند و دسترسی به طبیعت نیز مثل گذشته نیست، بهره گیری هوشمندانه از فضای سبز در فضاهایی چون رستورانها، میتواند در جذب افراد بسیار موثر باشد. برای این منظور میتوان از فضای بام نیز بهره گرفت و با طراحی و اجرای روف گاردن در محیط رستوران، آن را به یک فضای دلنشین تبدیل کرد.
البته این بدین معنا نیست که از فضای سبز رستورانهایی که به بام دسترسی ندارند باید غافل شد بلکه بالعکس طراحی فضای سبز این دسته از رستورانها هم از اهمیت بالایی برخوردار است. به طور کلی، نقش مثبت فضای سبز را در محیط رستوران نمیتوان انکار کرد. حتی رستورانهای کوچک هم که فضای کمیدارند میتوانند با بهره گیری از دیوار سبز یا آبنمای دیواری، فضای مطلوبی را برای مشتریان ایجاد کنند. طراحی و اجرای دیوار سبز و آبنما باید زیر نظر مهندسین معماری انجام شود علاوه بر این، برای طراحی چنین فضاهایی باید ضوابط بهداشت را نیز در نظر داشت.
مطلب مفیدی بود.با سپاس